Πως να επιλέξετε τη σωστή Καράφα για κρασί!!

Grange_decanter

Πως να επιλέξετε τη σωστή Καράφα για κρασί!!

ν σας αρέσει το κόκκινο κρασί ή πίνετε οικονομικά κρασιά σε τακτική βάση, τότε η χρήση μιας καράφας είναι μια πολύ καλή ιδέα. Οι καράφες μπορεί να μη σας γεμίζουν πολύ το μάτι, αλλά η αυξημένη έκθεση του κρασιού στο οξυγόνο βελτιώνει σημαντικά τη γεύση, απαλύνοντας τις στυπτικές τανίνες και επιτρέπει στα φρουτώδη και λουλουδένια αρώματα του κρασιού να βγουν προς τα έξω. Αν ψάχνετε να αγοράσετε μια καράφα, εδώ είναι μερικές ρεαλιστικές σκέψεις που θα σας βοηθήσουν να αποφασίσετε ποια να πάρετε.

Riedel_horse

  1. Η επιλογή της σωστής καράφας

Θα έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένα κρασιά χρειάζονται περισσότερο χρόνο μετάγγισης από άλλα. Για παράδειγμα, τα σωματώδη κόκκινα κρασιά με υψηλές τανίνες, χρειάζονται περισσότερο χρόνο στην καράφα , και ως εκ τούτου, μια καράφα με φαρδιά βάση -και μεγάλη επιφάνεια για το κρασί- θα αυξήσει την ποσότητα του οξυγόνου και θα ετοιμάσει το κρασί γρηγορότερα.

Σωματώδη Κόκκινα Κρασιά (Cabernet Sauvignon, Petite Sirah, Μαυροτράγανο, Tannat, Monastrell, Tempranillo, κλπ): Χρησιμοποιήστε μια καράφα με φαρδιά βάση.

Μέτριου σώματος Κόκκινα Κρασιά (Merlot, Sangiovese, Barbera, Dolcetto, κλπ): Χρησιμοποιήστε μεσαία καράφα.

Ελαφρού σώματος Κόκκινα Κρασιά (Αγιωργίτικο δεξαμενής, Pinot Noir, Beaujolais): Σερβίρετε σε μια μικρή έως μεσαίου μεγέθους καράφα που έχετε ήδη παγώσει με απλή ψύξη.

Λευκά και Ροζέ Κρασιά: Η μετάγγιση δεν είναι απαραίτητη, αν και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μια μικρή παγωμένη καράφα.

Όταν φτάσετε στο σημείο να επιλέξετε, απλά πάρτε μια που να σας αρέσει. Ζητήστε κάποια που να είναι εύκολη στο γέμισμα, το άδειασμα και το καθάρισμα. Όσο προφανές και αν σας φαίνεται, θα εκπλαγείτε με το πόσο μεγάλος μπελάς είναι στη χρήση οι όμορφες καράφες!

 

  1. Πώς να χρησιμοποιήσετε μια καράφα

Ρίχνετε το κρασί στην καράφα, έτσι ώστε να ακουμπήσει τις πλευρές του γυαλιού. Αυτό θα πρέπει να το κάνετε, ώστε να υπάρχει μεγαλύτερη έκθεση στο οξυγόνο στην επιφάνεια του κρασιού. Είναι επίσης αρκετά καλό να ανακινήσετε την καράφα πιάνοντας την από το λαιμό για τον ίδιο σκοπό.

Πόση ώρα πρέπει να μεταγγίζεται το κρασί; Η μετάγγιση μπορεί να πάρει από 15 λεπτά έως 3 ώρες και ο μέσος χρόνος είναι περίπου 40 λεπτά. Εδώ είναι μερικά παραδείγματα:

Σωματώδη κρασιά: Τα κρασιά αυτά χρειάζονται τον περισσότερο χρόνο.

Φθηνά κρασιά: Τα φθηνά κρασιά συχνά χρειάζονται σχολαστική οξυγόνωση για να βελτιωθούν τα αρώματα τους. Αυτό μπορείτε να το πετύχετε ρίχνοντας μια μικρή ποσότητα στην κανάτα και στη συνέχεια κλείνοντας την φιάλη και ανακινώντας την καλά πριν ρίξετε και το υπόλοιπο. Περιμένετε περίπου 20 λεπτά.

Παλιά κόκκινα κρασιά: Ανάλογα με το στυλ του κρασιού, τα περισσότερα διαρκούν περίπου 2-3 ώρες.

Wine_decanting

  1. Χρησιμοποιήστε το φως για να μεταγγίσετε αφιλτράριστα κόκκινα κρασιά

Μερικά ωραία κόκκινα κρασιά περιέχουν ιζήματα, ειδικά τα πιο ώριμα. Υπάρχει η δυνατότητα να μεταγγίσετε το κρασί, έτσι ώστε να αφαιρέσετε το ίζημα. Ένας τρόπος είναι να τοποθετήσετε ένα φίλτρο από ανοξείδωτο χάλυβα (π.χ. ένα σουρωτήρι) στην κορυφή της κανάτας για να συγκρατήσει το ίζημα. Μια άλλη μέθοδος που είναι δημοφιλής σε εστιατόρια είναι να χρησιμοποιήσετε τη φλόγα ενός κεριού που τοποθετείται κάτω από το λαιμό της φιάλης ώστε να φωτίζεται και να δείχνει πότε το ίζημα φτάνει στον λαιμό της φιάλης.

Δείτε κι αυτό!

 Πρέπει να μεταγγίζεται το λευκό κρασί;

 

 

  1. Καθαρισμός της καράφας σας

Όσο νερό και να ρίχνετε όταν καθαρίζετε το εσωτερικό μιας καράφας, θα εξακολουθείτε να βλέπετε ορατούς λεκέδες με τον καιρό. Ποτέ μη βάζετε ξύδι στην καράφα σας για να καθαρίσετε αυτούς τους λεκέδες, ειδικά αν είναι κρύσταλλο. Επίσης, θα συνιστούσαμε να χρησιμοποιείτε σαπούνι χωρίς άρωμα.

Δωρεάν μέθοδος: Πιέστε ένα μη μεταλλικό σφουγγάρι από το στόμιο και τρίψτε καλά τον πάτο χρησιμοποιώντας  μια ξύλινη κουτάλα.

Αποκτήστε μια καθαρότερη καράφα: Οι ειδικές βούρτσες καθαρισμού είναι στην ουσία σαν ένα μεγάλο καθαριστικό σωλήνων με χερούλι. Εάν έχετε μια περίτεχνη καράφα που είναι αδύνατο να καθαριστεί με ένα τέτοιο εργαλείο, μπορείτε να πάρετε ειδικές χάντρες καθαρισμού που κάνουν σχετικά καλή δουλειά σε στενά δοχεία. Επίσης, θυμηθείτε μετά το πλύσιμο να τοποθετήσετε την καράφα και τα ποτήρια σας ανάποδα πάνω σε μια βαμβακερή, απορροφητική πετσέτα (μια αξιόπιστη, ρεαλιστική και προσιτή λύση).

Στέγνωμα της καράφα σας: Μπορείτε είτε να βάλετε μέσα σε ένα μεγάλο μπολ μια στεγνή πετσέτα και να τοποθετήσετε μέσα ανάποδα την καράφα ή μπορείτε να αγοράσετε έναν στεγνωτήρα καράφας.

 

  1. Γυάλινες καράφες ή Κρυστάλλινες ;

Ίσως έχετε παρατηρήσει ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι γυαλιού που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή καραφών. Το κρύσταλλο είναι πιο ανθεκτικό και κατά συνέπεια χρησιμοποιείται συχνά στη δημιουργία μεγάλων, περίτεχνων καραφών, ενώ οι γυάλινες καράφες συνήθως έχουν παχύτερα τοιχώματα και πιο απλά σχέδια. Και τα δύο είναι μια καλή επιλογή. Φυσικά, θα πρέπει να είστε επιφυλακτικοί με μια κλασσική γυάλινη καράφα, με λεπτά τοιχώματα και φανταχτερό σχήμα (εκτός αν τυχαίνει να κατασκευάζονται από βοριοπυριτικό γυαλί). Μια άλλη σημαντική παράμετρος είναι αν σκοπεύετε να την βάλετε στο πλυντήριο πιάτων. Τότε  το κλασσικό γυαλί είναι καλύτερη ιδέα.

Μπορεί το μολυβδούχο κρύσταλλο να προκαλέσει κάποια δηλητηρίαση;  Είναι γνωστό ότι τα ποτήρια από μολυβδούχο κρύσταλλο μπορούν να μεταφέρουν αυξημένα επίπεδα μόλυβδου στο αλκοόλ. Ωστόσο, η ποσότητα του μόλυβδου που μεταφέρεται σε ένα κρασί από μια τέτοια καράφα, είναι απίστευτα χαμηλή, δεδομένου του σύντομου χρονικού διαστήματος που το κρασί έρχεται σε επαφή με αυτή. Τα δοχεία από μολυβδούχο κρύσταλλο μπορούν να αποτελέσουν πρόβλημα μόνο εάν αποθηκεύονται υγρά σε αυτά για μεγάλο χρονικό διάστημα (από μία εβδομάδα και πάνω). Επιπλέον, μπορείτε να βρείτε κρυστάλλινες καράφες στο εμπόριο χωρίς μόλυβδο. Δείτε περισσότερα εδώ: Τι ποτήρι κρασιού να προτιμάμε; κρυστάλλινο ή γυάλινο;

 

  1. Τελικά, χρειαζόμαστε πραγματικά μια καράφα;

Όχι! Υπάρχουν πολλοί τρόποι μετάγγισης του κρασιού που δεν συνεπάγονται κατ’ ανάγκη ένα μεγάλο γυάλινο δοχείο. Αρχικά, μόνο με το άδειασμα του κρασιού από το μπουκάλι στο ποτήρι, ξεκινά η έκθεση στο οξυγόνου του κρασιού και αν περιμένετε αρκετά, θα έχετε το επιθυμητό αποτέλεσμα. Επιπλέον, υπάρχουν συσκευές οξυγόνωσης που εισάγουν μια υπεραφθονία οξυγόνου στο κρασί, με αποτέλεσμα να έχει μεταγγιστεί μέχρι να γεμίσετε το ποτήρι σας.

Πηγή: http://www.krasiagr.com